×
 

Tijdperk I

Pierre N.L.M Tummers en Leonarda G.M. van AarsenHet allereerste gebakje werd in 1921 op de Binnenweg 49 in Heemstede gebakken, twee jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Toen besloten Pierre Tummers en Leonarda van Aarsen een sprong in het diepe te wagen en een winkeltje te openen om hun grote passie uit te kunnen oefenen: bakken en koken. In deze tijd werd nog geen gebruik gemaakt van de machines die we vandaag de dag zo vanzelfsprekend vinden. Er waren nog geen koelkasten, vriezers en elektrische keukenmachines uitgevonden. Alles werd met de hand gekneed, geroerd, geklopt, gesneden, uitgerold en eieren werden ingelegd in kalk om ze te conserveren. Pure ambacht dus!Ondanks de beperkte middelen, wist Maison Tummers een geweldig assortiment aan producten te presenteren die met name voor de beter gesitueerden in Heemstede hun bestemming vonden. Ook vonden ze een uitdaging in het deelnemen aan etalagewedstrijden en wonnen regelmatig prijzen met hun bijzondere creaties. Witte gebouwen van suiker sprongen in het oog van passanten en de meest spectaculaire marsepeinbouwwerken werden geconstrueerd.

Naast banket verzorgden zij direct vanaf de opening gehele diners en soupers op locatie. Men zou daarmee kunnen stellen dat Tummers één van de eerste bedrijven was die aan catering deed. Het voorwerk werd gedaan in de winkel en vervolgens op de bakfiets naar de klant vervoerd. Daar werd gekookt en bediend door Pierre. In 1934 verhuisde het echtpaar naar de Binnenweg 133, waar toen nog de uitgestrekte bollenvelden naast lagen. Hier gingen zij op dezelfde voet verder met hun banketbakkerij en kokerij. In 1936, twee jaar na de verhuizing, werd daar tevens één van de eerste automatieken van het land geopend. Een geheel nieuw fenomeen in Nederland. Vanuit de automatiek verkochten Pierre en Leonarda kroketten en ijs. In de winkel waren de Petit Fours en Croquant-Bouche de lekkernijen waarom Maison Tummers geroemd werd. De echte hardlopers waren echter de gevulde koekjes die voor 28 cent per ons werden verkocht.“Eenmaal geprobeerd, altijd begeerd!”

In 1945, direct na de Tweede Wereldoorlog, kwam het opleidingsinstituut voor priesters, genaamd Semenarie Hageveld, naar Heemstede en dit betekende een enorme explosie aan werk voor de kokerij van Maison Tummers. Grote diners werden hier georganiseerd met het roomijs als hoogtepunt van de avond! In 1949 werd het stokje uiteindelijk overgedragen aan de heer van Kesteren. Pierre bleef nog wel tot 1952 actief bij de maison en heeft de drie jaar die volgden besteed aan het overdragen van zijn kennis en kunde.

Vandaag voor 23:59 uur besteld, volgende dag geleverd
Bezorging tussen 9:00 - 12:00 uur
Makkelijk en veilig online betalen

follow us @bestelbijtummers

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste aanbiedingen en promoties


Mijn account

Over ons

© Copyright 2024 Patisserie Tummers | Heemstede
image/svg+xml